Baza păstrare tehnică, armament şi patrimoniu militar (22 septembrie 1993)

- Anterior, până în 1993, aici activa un Centru de reprofesionalizare a rezerviștilor. În general, batalioanele de infanterie, de transmisiuni și un divizion de tancuri asigurau apărarea aeroportului de la Mărculești.
- În cei 29 de ani în fruntea unității au fost 8 comandanți, cel din urmă e conducător de 5 ani, fiind depășit de predecesorul său, locotenent-colonel Lilian Moscalu, care a fost în fruntea unității 7 ani.
- Cel mai longevivi militari din cei 70 ai bazei sunt Ion Cudumac și Anatolie Ghelețchi, care erau deja prezenți în unitate, când aceasta a fost creată. Cei doi, inițial militari, apoi civili au fost martori la întreaga evoluție a bazei. Dintre cei 30 angajați civili cea mai mare experiență profesională o are Angela Netrebciuc, care a trecut cu capul sus peste orice provocare în toți cei 29 de ani de muncă.
- Singura militară din unitate, Diana Ivanes, a dedicat armatei 16 de ani, dintre care 14 unității din Florești, iar în acest an, după îndelungi eforturi, voință și speranță, și-a îndeplinit un vis – a devenit ofițer.
- Cel mai muzical colaborator este căpitan Alexandru Vișnevschi, care impresionează prin prin utilitarele clape.
- Din 2018 Baza a renunțat la soldați în termen, personalul fiind doar militari prin contract.
- Proiectele de succes ale unității vizează condițiile de păstrare şi transportare a armamentului, munițiilor și patrimoniului militar. Printre acestea se numără construcţia zidurilor de protecţie la depozitele de muniții, instalarea containerelor mobile, în care sunt păstrate temporar muniţiile inspectate, etc. Primii pași în modernizare s-au făcut în 2013.
Informațiile ne-au fost oferite de locotent-colonel Alexandru Zabica, comandantul BPTAPM și căpitan Alexandru Coșciug, comandant companie poliție militară.
septembrie 22

Un gând