
Când au primit foia de parcurs, în mare parte acum 30 de ani, au fost fericiți de un început independent. Nu s-au întrebat pentru câte decenii, dar sperau la un drum lung și plin de popasuri de succes.
Istoria celor 5 unități, sărbătorite în luna octombrie, a evoluat diferit, respectiv variate sunt completările din itinerarul lor de până acum.
Academia Militară a Forțelor Armate ”Alexandru cel Bun” (3 octombrie 1992)

- Instituția, care a cunoscut 4 evoluții statutare, a oferit armatei până în prezent peste 2000 de locotenenți. Prima promoție de ofițeri, tot ei tehnicieni mecanici inferiori, a absolvit în 1995.
- Aici se află cea mai mare și bogată bibliotecă din Armata Națională, fondul căreia conține peste 55 000 titluri în limbile română, engleză, franceză, germană, rusă, poloneză și chineză.
- AMFA are acorduri de colaborare semnate cu 12 țări. Cea mai îndelungată e cu România atât în domeniul învățământului, cât și a cercetărilor științifice. La nivel național academia interacționează documentat cu 20 de instituții.
- Din 54 de doctoranzi ai academiei, 34 au primit deja titlul de doctor în științe, dintre care 5 predau în AMFA.
Batalion de instrucție – Baza de instruire a Armatei Naționale (15 octombrie 2014)

- Este cea mai mare unitate militară cu un teritoriu de peste 7 km lungime și cca 3 km lățime.
- Unitatea găzduiește anual minim 5 exerciții. Printre cele mai sonore se numără cursul de Forțe Speciale, ce începe anul de instrucție, Scutul de Foc, JCET, salturi cu parașuta, cursuri de lunetiști, etc. Primele antrenamente independente au avut loc chiar în primăvara anului 1992, când ofițerii rezerviști au fost antrenații timp 3-10 zile pentru a putea conduce efectivul de soldați pe câmpul de luptă.
- Cel mai durabil antrenament, desfășurat pe teritoriul poligonului Bulboaca este Scutul de Foc. Din 2014 are loc constant, cu un singur an întrerupere.
- Începând cu 2019 batalionul are o nouă față. Datorită programului GPOI au fost renovate clasele de studii şi cele pentru simulare, câmpul de ţinte multifuncţional, sala de conferinţe, cazarma, cantina, blocurile sanitare, punctul medical, tirul, orăşelul tactic, precum şi depozitele de păstrare a bunurilor materiale. Proiectul a costat cca 4 mln dolari SUA.
Următoarele trei unități au aceeași dată de creare: 16 octombrie 1992.
Brigada 2 infanterie motorizată ,,Ștefan cel Mare”

- Unitatea păstrează cele mai vechi clădiri militare din Moldova, construire în sec.19. De-a lungul anilor a găzduit garda populară, artileriști, parașutiști și din 92 infanteriști.
- Brigada a pierdut 10 militari pe câmpul de luptă din 1992. Recunoștința și onorurile sunt manifestate la un monument instalat în unitate în 2006.
- Din cei 16 ofițeri, decorați cu ordinul “Ştefan cel Mare”, 2 au activat în cadrul brigăzii din Chișinău. E vorba de colonelul Anatolii Cociug, primul comandant și colonelul V. Samardac, șef artilerie a unității.
- Cel mai variat și amenajat muzeu din unitățile AN se află aici. Colecția de uniforme militare, picturi murale, lucrări istorice, create manual, dar și documente, obiecte vechi fac deosebit acest loc de memorii.
Batalion geniu ,,Codru”

- Timp de cca 30 de ani geniștii au depistat şi dezamorsat 34174 muniţii pe teritoriul RM, dintre care aproape 14 mii de mine antipersonal și 276 de obuze în cadrul Convenției de la Ottawa, oferind Moldovei statutul de pionierat pe acest segment.
- În misiunea post conflict din Irak (2003-2008) militarii batalionului au distrus aproape 400 mii de obiecte explozive.
- Unitatea și-a schimbat locația în 3 locuri doar în câteva luni ale anului 1992. Prima a fost la Bulboaca, apoi la Cahul și în final la Negrești, Strășeni. Primii militari în termen au fost înrolați pe 13 noiembrie 1992.
- Este prima unitate militară din AN nominalizată cu distincția de stat ”Credință Patriei” (2010).
- Cele mai multe misiuni executate și obiecte explozive deminate în anul 2021, motiv pentru care a ajuns în top 21 al AN, le-a înregistrat căpitan Mihail Josan.
Batalion de comunicații și apărare cibernetică al Armatei Naționale

- Unitatea, ce a primit statut de Batalion doar 2 ani în urmă, este printre primele create în MSM și mai tot timpul a fost cunoscut ca Centru, având servicii de date, voce, mail, curieri precum și mentenanța echipamentelor de comunicații și de calcul.
- Cele mai răspândite exerciții, la care iau parte militarii acestei unități sunt Scutul de foc, Sub cer senin, Cetatea și KFOR.
- Cei mai longevivi colaboratori sunt locotenent-colonel Ilie Malai și sergent clasa 1, Violeta Tincu, care activează din 1999 și, respectiv, 1997. De altfel, egalitatea de gen în Batalion este 50/50.
Mulțumim pentru informații coloneilor Gheorghe Racu, Alin Isac, maiorilor Larisa Ceban și Dan Guidea.
Octombrie 22