Apărare de buzunar

Dicționarele încă sunt în vogă. Utilitatea lor reiese din conținut.

Recent a apărut o nouă publicație – un cuvântar de apărare, ce încape într-un buzunar. Cei 5 autori: Natalia Albu, Gheorghe Oarză, Elena Mârzac, Aurel Fondos, Rodica Panța au selectat 100 noțiuni, cele mai răspândite, uneori eronat interpretate și le-au inclus în 3 compartimente, alături de procese, mecanisme, instituții, competențele lor în domeniul apărării și securității naționale: ”Odată cu invazia nejustificată a Federației Ruse în Ucraina am început să vorbim mai mult despre neutralitate, mobilizare, NATO, UE, etc. Subiectul de apărare a fost mult timp neglijat, cultura strategică nu a fost promovată, respectiv apar confuzii, inclusiv în grupurile de lucru din domeniu. Acest dicționar uniformizează termenii”, susține Natalia Albu, experta în securitate și apărare, directoare executivă a Platformei pentru Inițiative de Securitate și Apărare, conferențiară universitară, Academia Militară a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun”.

Dimensiunile mai mici ai acestui lexicon îl face mai ușor de utilizat pentru că încape într-o poșetă sau buzunar și are mai multă informație grămăjoară, plus că e atractiv ca design, completează aceeași sursă. Cât despre impactul lui informațional, dna Albu concretizează: ”Dicționarul e un instrument educațional în cultura de securitate. E un produs ce nu dă rezultate imediate și neapărat trebuie sincronizate cu alte activități.”          

  Lucrarea științifică este accesibilă în două limbi: română și rusă, atât pe hârtie, cât și în varianta electronică. Proiectul a fost realizat cu sprijinul Ambasadei Republicii Lituania în Republica Moldova și Cooperarea Lituaniană pentru Dezvoltare.

noiembrie 22

2 gânduri

  1. Un dicționar mult prea necesar. În condiția în care cetățenii nu au idee de sau ”cu ce se mănâncă” apărarea. Din păcate politicul a neglijat și a discreditat acest domeniu. Educația pentru apărare este necesară. Pacea e baza prosperității. Și această pace nu vine de la sine. Pacea trebuiește apărată prin cunoștințe și, desigur cu arme.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s