
Brumari din născare, dar nu și la culoare, sunt cele trei unități militare, sărbătorite în cea de-a 11 lună a anului. Verdele pestriț poate fi văzut la înălțimea unui zbor de pasăre, poate fi nevăzut, dar simțit când păzește armamentul armatei sau văzut și auzit atât de sonor, încât trilul zburătoarelor intră în pauză.
Batalionul cu Destinație Specială (1 noiembrie 1992)

- Este prima din cele două ”Fulgere” apărute în structurile de forță ale Moldovei. Alte diferențe țin de mediul de activitate, echipamentul, tacticile folosite și misiunile pentru care sunt destinate. În cazul nostru acestea sunt: acțiuni directe; cercetarea specială; combaterea terorismului; căutare-salvare şi evacuare; paza obiectivelor de importanță strategică.
- Primul jurământ a avut loc pe 7 ianuarie 1993, iar primele parașutări la 27 mai în același an; prima cădere liberă de la altitudinea de 4000 m cu parașuta MC-5 în 2011 (pioneri au fost 7 militari).
- Primii 9 militari prin contract au primit bereta verde și ecusonul „Forțe Speciale” în 2011. Deși cursurile de forțe speciale de peste hotare (SUA, România, China) sunt profund provocatoare până în prezent nici un candidat nu a picat specializarea. Sunt aleși pe sprânceană.
- Prima femeie parașutist a fost plutonier major Irina Rozmerița, cu 13 salturi din elicopterul de tip Mi-8. În 2005 a trecut în rezervă cu gradul de căpitan.
- Recordurile unității de grup sunt salturile militare de precizie pe platoul unității în mediul urban și salturile de grup aterizare pe apă.
- Activitățile de suflet ale ”baștanilor” basarabeni sunt cele în cinstea părintelui parașatutismului românesc, Grigore Baștan, originar din Republica Moldova. Printre acestea se număr salturile comune executate în mai 2019 în satul de baștină, exercițiul „Memorial General Grigore Baștan”, din Buzău, România, unde echipa unității a ocupat locul II, etc.
Centru de armament şi muniţii al Armatei Naţionale (6 noiembrie 2015)

- Instruire (peste 200 militari), testare, cercetare și managementul stocurilor de armament și muniții; transportarea mărfurilor periculoase; controlul stării tehnice a pulberilor, explozivelor și mijloacelor pirotehnice sunt doar câteva din prioritățile unității.
- Timp de 20 de ani tone de muniții (proiectile de artilerie, rachete și bombe de aviație) învechite sau cu termenul de exploatare şi păstrare expirat se mențineau în depozitele militare din întreaga ţară, starea lor fiind apreciată doar după termenul de funcţionalitate și aspectul exterior al acestora. Primii pași de îmbunătățire a domeniului s-au făcut la începutul anilor 2010. Cu ajutorul comunității internaționale au fost reparate depozitele de armament și muniții și s-au redus stocurile periculoase în depozitare.
- Deși e vorba de armament și muniții, din numărul total de militari, 25% sunt femei, iar din funcționarii civili femeile reprezintă 32%. De altfel, angajații civili sunt militari în rezervă, cu o bogată experiență profesională, de 20-25 ani, în domeniul armamentului și tehnicii militare.
- Succese informaționale: 5 conferințe de nivel înalt, inclusiv 3 tehnice cu participarea experţilor internaţionali şi reprezentanţilor ţărilor-partenere.
- Împlinirea cea mai așteptată este laboratorul de testare a propergolilor din muniții, unic în Republica Moldova. Prin el se va reduce la minim pericolul munițiilor a căror ”viață tehnică” a expirat.
Orchestra Prezidențială a RM (7 noiembrie 1994)

- O orchestră integră înseamnă 75 de persoane, care cântă la instrumente populare, de percuție, de corzi, de suflat de lemn și de alamă. Astăzi echipa numără în jur de 40 de instrumentiști.
- Cel mai vârstnic membru are 78 de ani. E vorba de funcționarul Leonid Petrenco, primul dirijor al orchestrelor militare din perioada sovietică, în baza cărora s-a format și OP. Astăzi muzicianul face aranjamente pentru orchestră.
- Anual OP participă la 380 de ceremonii protocolare (până la pandemie). Cele mai multe s-au înregistrat în anii 2018-2019, când aveau și câte 3 activități pe zi.
- Cele mai multe orașe vizitate au fost în Germania, practic toate, începând cu 2015. Urmează Brăila, România; Mons, Belgia; Paris, Franța; Odessa, Ucraina și Sanct-Petersburg, Rusia.
- Printre cele mai importante reușite sunt cele 2 CD, înregistrate în condiții de temperatură extreme timp de 10 zile, creațiile proprii ale artiștilor și interpretările impecabile ale imnului țărilor străine. Bunăoară, în câteva cazuri, când trebuiau întâmpinați oficiali din Franța și Africa, aranjamentul a fost făcut după auz, fără a avea notele în față, instrumentiștii le-au învățat în drum spre președinție și au emoționant invitații prin prestația lor.
- Visul cel mare al personalului OP este să revină la perioada de aur, între 2000-2010, când echipa era completă și selecția cadrelor se făcea printr-un concurs riguros. Or această situație se poate materializa prin salarii atractive, susține șeful orchestrei.
Mulțumim pentru informații coloneilor Constantin Cîșleanu, Oleg Pulbere, Oleg Zatic, comandanții celor trei unități vizate în articol.
noiembrie 22
8 gânduri