Chimia militară

sursa: net

Data de 7 februarie e plină de chimie încă din 1863, când a fost publicat primul tabel al elementelor chimice. E drept că ziua a devenit virală doar din 2016 și astăzi servește ca motiv de a evidenția substanțele din acel tabelul periodic al lui Mendeleev, ce au aplicare în mediul militar.

Potrivit colonelului Petru Morari, șef secție chimie, J3 Direcția Operații, MSM, cele mai răspândite sunt carbonul (C), hidrogenul (H) și oxigenul (O), urmat de sulf (S) și azot (N). Acestea se găsesc în benzină, motorină, lubrifianți și lichide tehnice speciale, dezinfectante și substanțe explozive. Opinia este împărtășită de colonel Oleg Pulbere, comandantul Centrului de armament și muniții al AN, care completează cu detalii despre muniții: ”Praful de pușcă, cunoscut încă din anii 900 d. H., reprezintă un  amestec de 75% azotat de potasiu – KNO3 (salpetru), 15% cărbune de lemn – C,  10% sulf – S. La fel de importantă este  nitroglicerina – C3H5O9N3, în baza căreia Alfred Nobel a reușit să obțină dinamita.”

Tabelul periodic al elementelor chimice in mediul militar.
sursa: net

Sistemul periodic al elementelor, datorită organizării lor pe proprietăți similare, ne ajută să le înțelegem mai bine, modul în care ele relaționează, ce impact au sau compuși noi vor rezulta.   februarie 2023

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s