
De Ziua Internațională a Parfumului, 21 martie, ne permitem o paralelă a coloniilor și armată. Știm deja că unele produse aromate, cu o istorie de 4000 de ani, au și scopuri patriotice, fiind folosite atât denumirile, cât și mirosurile, ce induc starea de bărbăție, încredere și chiar de luptă. „Toată lumea are o legătură într-un fel cu cineva care a fost în armată și este un mod frumos de a-ți arăta respectul.”, a spus Eli Zafrani, expert californian în parfumologie. Bunăoară, aldehidele – un compus organic se regăsește frecvent în parfumurile masculinizate de la Chanel. Primul, o colonie pentru bărbați, Ernest Beaux l-a creat în 1912 pentru a comemora 100 de ani de la Bătălia de la Borodino, iar 20 de ani mai târziu a elaborat parfumul de buzunar pentru soldați după același principiu.
Un alt exemplu sunt frații Farina, care au creat în 1709 o “aqua admirabilis”, o esență pe care soldații francezi a avut-o mereu în Războiul de 7 ani. Ernest Daltroff la crearea parfumului Caron s-a inspirat din aroma tutunului englezesc fumat de trupele aliate în timpul I Război Mondial.

Cu certitudine, apărătorii păcii continuă să fie muză pentru artizanii de parfum și invers. Drept confirmare doar un singur caz. Căpitan (r) Natalia Proca, artistă în Orchestra Prezidențială, are o colecție de peste 30 de sticluțe miresmatice. Filozofia utilizării lor e simplă: „Le aleg în funcție de dispoziție, vreme a zilei și sezon: vara – florale/fructate, toamna – lemnoase, iarna – mai dulcii. După o vizită în Dubai, m-am îmbolnăvit de cele cu iz arăbesc. Când eram militară foloseam parfumuri uleioase mici – comode și plăcute. Nu-mi imaginez viața fără arome. Evident, la început de carieră nu aveam mai mult de trei unități. În timp am tot adunat în dorința de a proba noi combinații înmiresmate. Sticluțele goale le donez pentru spectacolul „Parfumierul”, ce se joacă la teatrul Geneza Art.”

Maestra în arte nu s-a întrebat dacă vreun parfum anume îi aduce noroc. În schimb, unele grupuri de militari folosesc aromele pe post de talisman și se revoltă rău, dacă încerci să le interzici. Așa s-a întâmplat în 2007, când un batalion de parașutiști israelieni s-a înfuriat când a aflat că nu mai are voie să poarte la gât sticluța odorantă din motiv că ar fi ofensatoare pentru femei. Ei adoptat această tradiție de mai bine de 30 de ani și consideră că acest parfum auriu le aduce noroc.
martie 22