Dieta de carte patriotică

De Ziua Internaţională a cărților pentru copii, 2 aprilie, mă gândesc insistent cum dezvoltăm dragostea de neam și țară în rândul copiilor? Patriotismul nu e un buton pe care odată apăsat, l-ai activat la 18 ani, când tânărul vine în armată. Patriotismul și atitudinea civică responsabilă e un rod, sămânța căruia se plantează în copilărie. Cartea ar fi una din cele importante și mă întreb ce oferte educaționale are piața din Moldova pe acest segment?

Norocul nostru e în literatura venită de peste Prut pentru că din produsele naționale am găsit doar câteva: culegeri de poezie patriotică , proză și una interactivă . Seria ”Strămoșii noștri pentru mari și mici” de Olga Varticovschi vine să le explice copiilor despre istoria noastră într-o formă mai atractivă, cu umor, peripeții și elemente de poveste: ”Sunt istoric. Mi-am dorit și copiii să îndrăgească această disciplină, să-i înțeleagă valoarea. M-am străduit să scriu într-un limbaj simplu, ușor asimilabil, iar pentru că nu am aptitudini de picturi am utilizat imagini din desene animate, ajustându-le la conceptul cărții. A fost o experiență frumoasă în viața mea.”

Întreg proiectul a fost finanțat de însăși autoarea, respectiv din lipsa unui suport al editurilor din cele 5 cărți planificate au fost editate doar două: ”Ștefan cel Mare”, plus ”Dacii și Burebista”. Din numărul total de 5000 de exemplare, 80%  au ajuns ca donația la bibliotecile școlare rurale din țară.

Cea de-a două apariție tipografică e strict militară, cu sarcini, ceea ce-i place viitorului soldat. ”Mașini militare cu autocolante” înserează mai multe modele de tehnică militară și îl provoacă la cunoaștere. Deși nu se specifică denumirea fiecărui tip de transport, cu ajutorul internetului și al părinților copilul curios însușește mai multe detalii despre armată.

E prea puțin la acest compartiment, nu credeți? Unele voci susțin că nu e potrivit să le vorbești copiilor despre armată, război pentru a nu-i face agresivi și a nu le fura din bucuria copilăriei. E protejăm oare cu adevărat, ne aduce un rezultat bun tehnica ”struțului cu capul în nisip”? Există și cealaltă metodă: de informare coordonată, constantă, în funcție de particularitățile vârstei. Important să existe materialul didactic: artistic, creativ și util.

Sper mult ca autorii autohtoni de carte pentru copii și/sau editurile să ia în calcul interesele micilor cititori și necesitățile valorice ale țării.

aprilie 23

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s