Infuzie pentru patriotism

Imnul Moldovei ”pictat” în lemn de Anton Port

           Colecționează, păstrează și expune. Aceasta e menirea unui muzeu. Și dacă ani buni domina o concentrare pe cele câteva instituții naționale, de la un timp încoace raionale, localitățile și chiar familii separate au început a-și crea propriile muzee. Farmecul ori avantajul pentru noi este că aflăm povești inedite și prețioase, iar uneori răspunsuri mai complete și mai profunde. Câteva dintre ele, ce conțin și tematica militară, le voi prezenta în continuare.

Muzeele lui Anton Port din Popeasca, Căușeni

Profesorul de matematică și fizică, care a privatizat ploaia, soarele și vântul, are acasă un complex de 3 muzee de suflet. Printre sculpturile de lemn, piatră și beton cu concept adesea patriotic, printre instrumentele aerofone, documente și o serie de cărți, inclusiv 5 de autor, și-au găsit loc anumite obiecte militare: ”Le păstrez în Muzeul părinților și buneilor, care au luptat pe front. Căști, obuze, schije, etc, le-am adunat de pe câmpuri, în curțile oamenilor, care le foloseau în gospodărie. Nu sunt multe, dar mă ajută în povestirile mele pentru elevi. Ei trebuie să se întărească fizic și moral, poezia nu e suficientă pentru a educa dragostea de țară.”

Leonardo da Vinci al Moldovei este căpitan în rezervă, îndeplinind serviciul militar în Armata a 14 ca comandant de baterie în Berlin despre care vorbește cu puțin entuziasm:”Pe atunci URSS era patria mea, nu conștientizam multe ideologii. Am făcut ochișori ca mâțișorii abia în anii 90. Am participat și la războiul de pe Nistru la Copanca – însuflețeam luptătorii, le spuneam adevărul. În cărțile mele am scris despre militarii, care au trecut prin sat. Oamenii mi-au vorbit frumos despre nemți, nu și despre ruși. Prețuiesc armata, ea disciplinează, educă și chiar am scris o fabulă despre o muscă și o albină, morala căreia este – Nu fii muscă, mai române, ține arma lângă tine!”

Colecțiile lui Alexandru Popov din Onițcani, Criuleni

A început cu o amintire dureroasă – de la un „samovar”, adus din Siberia de buneii și părinții soției, deportați acolo în 1949. Apropo, dumnealui a instalat în centrul satului și o piatră comemorativă consacrată exilaților.

A continuat pătimaș până nu demult, timp în care a adunat seturi de instrumente agricole, de comerț, de uz personal, etc. Colecția militară modestă numeric este plină de istorii, inclusiv de familie: un cuțit încrustat în anii 1800, o roată de tun nemțesc din 1862, un cufăr din 1914, ce a aparținut bunicului său, care ”a fost luat la armată în Sevastopol pe 25 de ani, dar din cauza sănătății a stat 17” și o ploscă din care și-a potolit setea însăși colecționarul, ex-tanchist: ”Eram în armată inițial în Nicolaev. La un moment dat ne-au urcat în corăbii și ne-au dus fără să ne spună unde. Am ajuns în Egipt, acolo adevărata confruntare era între americani și URSS. Când ne-am întors am fost avertizați: dacă spunem cuiva unde am fost ne dă 25 de ani de închisoare și de acolo nimeni nu s-a întors.”

Chiar și beciul colecționarului, construit în 1907 de bunei, depozitează evenimente și emoții de război.

Muzeul orașului Criuleni

Orașul se distinge prin sculpturi stradale, inclusiv un monument al lui Ștefan cel Mare, al II-lea ca mărime din Moldova; copacul-lalea și legenda lui Crio și Elena, imprimată pe covor. Cea din urmă aduce turiștii la muzeul local. Aici curiozitățile se extind. Chiar în prima sală o secție militară te surprinde plăcut cu niște obiecte personale și colective, utilizate de băștinași în cele trei războaie ale secolului trecut. Colecțiile de fotografii comemorative ale luptătorilor decedați vin să ne amintească despre ororile războaielor și despre curajul bărbaților de a lupta în numele păcii. Cele mai recente pierderi de vieți omenești, 8 la număr, s-au înregistrat în 1992, iar orășenii încă nu au uitat de scenele de groază de pe platoul Criuleni, în care 142 de oameni: rude, vecini, prieteni și-au întrerupt activitățile cotidiene și au plecat la lupte, ne informează ghidul Tatiana Rotaru.

Muzeul din Mereni, Anenii-Noi

Aici istoria, inclusiv de război, e la loc de cinste. Fără anunț de mobilizare, atât autoritățile locale, ONG-urile, cât și locuitorii simpli și-au coagulat eforturile și au creat monumente dedicate, au îmbogățit fondul și aspectul muzeului. Arsenalul militar nu e mare: 2 bombe de artilerie, 2 grenade, 12 exponate de armament din perioada celui de-al II-lea Război Mondial, găsite în limitele satelor Mereni și Merenii-Noi; un triptic patriotic, însoțit de gândurile poetice ale lui Grigore Vieru -”Cămășile” și expozițiile separate cu veteranii de război, implicit de la Nistru, ce conțin fotografii, ordine, cărți, echipament militar cu care au luptat.

Toate servesc ca bază educativă pentru turiști și, mai ales elevi, care fac lecții de istorie în muzeu. Astfel, instituția completează arhiva sa și cu întâmplări de muzeu, susține directoarea Larisa Ciobanu: ”Emoționant a fost când veteranul vorbea unui grup de elevi, în care se află chiar nepoata lui sau când o elevă din capitală a descoperit în una din fotografii pe bunelul său. Li se citește bucuria pe față când pot face măcar o copie a predecesorilor, la noi păstrându-se singurul exemplar. Continuăm să ne documentăm pentru a avea răspunsuri la cât mai multe întrebări ale vizitatorilor.”

Nici o localitate din Moldova nu a trecut neobservată, neatinsă de militărie. Cele mai dureroase amintiri sunt din perioada războaielor. Cele mai fericite sau neutre sunt, când tânărul de 18 ani, pleacă să-și facă datoria de apărător în condiții de pace. Ambele cazuri creează și furnizează istorii militare, ce pot deveni sau completa un muzeu, cum ne sugerează criticul literar roman, Ion Cristofor: ”un loc al dialogului între epoci, între genii şi talente, între cel care ştie să admire şi cel care nu ştie să privească”.

Călătoria continuă. Muzeografilor, colecționarilor, pregătiți artileria informațională!

Mai 2023

Alte articole la temă:

https://dragostinavicol.org/2022/08/18/tot-ce-i-vechi-devine-nou-prin-maiestrie/

https://dragostinavicol.org/2021/07/02/colierul-trecutului-pastrat-cu-elan/

https://dragostinavicol.org/2021/06/23/fiecare-cu-blindata-sa/

https://dragostinavicol.org/2021/04/29/fiind-ostas-paduri-cutreieram/

https://dragostinavicol.org/2020/06/16/artileria-de-alta-data-in-carte-unica-pastrata/

https://dragostinavicol.org/2019/05/18/chemarea-trecutului/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s