Armata latină

Arhiva Armatei Naționale

Grafia latină a fost primul pas documentat spre revenirea la propria identitate națională. S-a întâmplat pe 19 mai 1989, când Prezidiul Sovietului Suprem al RSSM a adoptat hotărârea cu privire la trecerea scrisului moldovenesc la grafia latină.

Primul document militar dactilografiat în limba română cu grafie latină a fost emis pe 19 noiembrie 1990 – un ordin cu privire la personalul Departamentului de stat pentru probleme militare. O nouă apariție, găsită în Arhiva Armatei Naționale, datează cu 23 ianuarie 1993. E vorba de un ordin de schimbare a ofițerilor în Forțele de Menținere a Păcii, elaborat deja de Ministerul Apărării al Republicii Moldova. Marele Stat Major și marile unități militare și-au ajustat scrierile la finele aceluiași an, dar numai documentele principale.

din Arhiva Armatei Naționale

În anii ce au urmat textele apăreau în două limbi: română și rusă. Cu toate acestea, miniștrii Apărării, Ion Costaș și Pavel Creangă semnau doar cu caractere latinești.

Trecerea completă la scrisul latin și limba română s-a făcut în anii 2000. Cea mai îndrăzneață instituție a fost liceul militar ”Alexandru cel Bun”, care întocmea acte în limba română cu scris latin chiar de la începutul activității sale, 1 septembrie 1992, ne informează locotenent-colonel (r) Lilia Muntean, șefa Centru Arhivă a Armatei Naționale

2 gânduri

  1. Militarii reveniți în Republica Moldova din toate colțurile ale URSS au depus o muncă tiranică creând materiale didactice prin traducerea acestora din limba rusă. Aici mă refer la regulamente, instrucțiuni și manuale. Ulterior România a donat seturi de materiale didactice în limba română.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s