Îmbrățișări pe portativ

Când militarul cântă, războiul tace

S-au găsit două partituri pentru instrumente cu clape și strune. Ambele sunt sărbătorite în luna mai, pe 6 și în a treia sâmbătă, iar melodiile se obțin prin îmbrățișare. Probabil, ați ghicit că este vorba despre acordeon și vioară, dar nu ați identificat posesorii lor. Haideți să o facem împreună.

Acordeon

Acest instrument polifonic portabil, devenit faimos în perioada interbelică datorită tangoului, apoi împrumutat pe vecie de muzica populară, îl ajută pe soldat clasa 1, Eugen Manole,să cunoască gustul popularității. Nu-i va fi greu, ținând cont că a studiat pianul timp de 7 ani la Școala de Arte din Colibași. De 3 ani îl îndrumă youtube-ul și îl motivează dorința de a fi în centrul atenției: ”Acordeonul îl pot lua cu mine peste tot, pianul nu. De aceea, am decis să mă reprofilez. Orice petrecere la care sunt invitat, atmosfera este asigurată. Mă bucur că semenii iubesc muzica populară.”

Tânărul din satul plini de meșteri populari și din neam de artiști nu are ambiții mari, deși se inspiră de la frații Advahov: ”Nu mă văd într-o orchestră. Rudele mele nu au avansat ca profesioniști și nu simt nici eu această necesitate, dar îmi doresc să pot cânta imediat orice piesă solicitată de prieteni.”

E perseverent chiar și după ce s-a făcut student la Academia Militară (AMFA) pentru că crede cu tărie în puterea unui instrument de a schimba viziuni: ”Vocea nu are un rol așa mare pentru că cuvintele te țin în conștient, pe când melodia lucrează cu subconștientul, cu inima, respectiv impactul e mai mare. În particular, acordeonul e ca un stimulator al patriotismului. Ascultând o melodie pe o clipă-două te duci cu gândul la rădăcini și-ți dă puteri, pune în funcțiune ADN-ul nostru național, te trezește parcă.”

Artileristul în devenire susține că este gata să apere pacea atât cu acordeonul, cât și cu sistemele de artilerie pe care le însușește cu interes de un an de zile: ”Mi-am propus să avansez, să nu stagnez nici o clipă. Matematica păcii trebuie cunoscută și practicată.”

Vioara

Marinela-la-la-la cântă la vioara sa: periodic, dar cu plăcere. Constanta interpretării depinde mult de cadrul didactic: ”Mi-a plăcut sunetul pe care-l emite vioara și prima mea profesoară. Datorită dumneaei am însușit multe din secretele cântatului la vioară și m-am regăsit în muzica clasică. Cu cea de-a doua profesoară nu am găsit limbaj comun, m-a picat la examen, m-am dezamăgit și m-am lăsat de școală. Am revenit la studiul viorii fiind deja liceană și am continuat timp de 2 ani până cea dintâi profesoară a plecat din nou în concediu de îngrijire a copilului. Acesta a fost finalul instruirii mele muzicale.”

Locotenent-major Petrea nu și-a pierdut, totuși, speranța. După 6 ani de armată (4 în AMFA și 2 în Brigada de Infanterie Motorizată din Chișinău ca comandant de companie) simte că a venit momentul să-și recupereze restanțele ”vioristice” și să încheie ciclul de 7 ani necesari pentru statutul de absolvent: ”Încă nu am vândut vioara. Se formează o conexiune cu instrumentul și dacă îl schimbi e nevoie de timp suplimentar să te deprinzi. După o pauză lungă pot continua doar cu examene de intrare, am nevoie de lecții individuale și sper să-mi găsesc profesorul cu care să rezonez.”

Militara e dispusă să posede această regină a instrumentelor muzicale în profunzimea cu care Stradivarius alegea lemnul pentru construcția unei viori și vrea să adune cât mai multe realizări. Deocamdată, se poate lăuda cu o evoluție la Balul bobocilor și la nunta unei mătuși, unde a consemnat momentul mirilor interpretând un vals la vioară: ”Începând cu struna Mi, sunetele devin mai melodioase, mai pătrunzătoare, se prinde ușor de suflet. Gingășia viorii topește inima. Chiar aș recomanda tuturor să includă câte un solo la vioara în ”playlist-ul” lor.”

Neplanificat, dar împăciuitor, cei doi artileriști au intrat în competiția de a ne convinge că anume instrumentul muzical ales de ei este special. Apreciem, respectăm, susținem și visăm ca, ”aşa cum se întâmplă în muzică, și notele vieţii să se succeadă mereu în armonie.”

mai 23

Din aceeași serie:

https://dragostinavicol.org/2023/03/14/prin-gaura-tubului-de-alama/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s